2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Neprašytas pripažinimas: Kremliaus kilerių žemėlapyje – Vilnius


2018-10-08 "Lietuvos žinios"

Ser­ge­jus Skri­pa­lis – Sols­be­ry­je, Bo­ri­sas Ne­mco­vas – Mask­vo­je, Ar­ka­di­jus Bab­čen­ka – Ki­je­ve. Tik trys iš­ti­sos ple­ja­dos var­dai, tri­juo­se mies­tuo­se, ku­riuo­se Ru­si­jos slap­to­sios tar­ny­bos ren­gė pa­si­kė­si­ni­mus į Krem­liaus prieš­inin­kus. Prieš ke­lias die­nas pa­si­ro­dė ži­nia, kad į šį są­ra­šą ga­li­me įtrauk­ti ir Vil­nių. Apie tai pra­bi­lo ru­sų opo­zi­ci­ja, o LŽ kal­bin­ti pa­ty­rę kontrž­val­gy­bi­nin­kai tei­gė, kad tai – la­bai ti­kė­ti­na grės­mė. Be to, Krem­liaus tai­ki­niais Lie­tu­vo­je ga­li tap­ti ne tik po­li­ti­niai pa­bė­gė­liai, bet net ir to­kie at­vi­rai pro­ru­siš­ki vei­kė­jai, kaip Via­čes­la­vas Ti­to­vas.

Spalio 1 dieną garsus rusų žurnalistas Arkadijus Babčenka atvirai prabilo apie tai, kaip Rusijos slaptosios tarnybos rengė pasikėsinimą į jo gyvybę Kijeve. Panašios naujienos iš Jungtinės Karalystės pasigirsta jau daugiau nei dešimtmetį ir kuo toliau – tuo dažniau.

Kremlius veikia vadovaudamasis klasikiniu terorizmo modeliu – sėti baimę. Ir jiems tai sekasi, opozicijos aktyvistai Vilniuje nebesijaučia ramūs dėl savo gyvybės.

Pasikėsinimas į Arkadijų Babčenką atskleistas gegužės pabaigoje, tačiau šį sykį jo pasakojimas nustebino tuo, kad žurnalistas paminėjo ir Vilnių: anot jo, tuo pačiu metu Lietuvoje ketinta nužudyti kitą rusų opozicijos atstovą – „Laisvosios Rusijos forumo“ narį. Teigiama, kad opozicijos atstovas kreipėsi į Jungtinės Karalystės saugumo tarnybą MI-5 ir Lietuvos teisėsaugą. Vieni LŽ šaltiniai teigia, kad žudikas Vilniuje buvo sulaikytas, kiti – kad pats pasidavė Lietuvos pareigūnams.

LŽ kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Policijos departamentą, prašydamos patvirtinti arba paneigti šią informaciją. Iš VSD atsakymo negauta, o Policijos departamentas šią informaciją paneigė, tačiau patvirtino, kad informaciją apie galimai daromą nusikalstamą veiką gavo ir ją tikrina.

„Žmonės išsigandę“

Kaip LŽ sakė Vilniuje gyvenantis politinis pabėgėlis, „Laisvosios Rusijos forumo“ nuolatinės tarybos narys Daniilas Konstantinovas, skeptikai apie Arkadijaus Babčenkos teiginius gali atsainiai kartoti neva tai dar vienas baubas, gimęs iš baimės arba noro įgelti Maskvai. Dažnai sakoma, kad Kremliui metami įtarimai tėra mėginimas sukurpti sąmokslo teoriją iš tarpusavyje visiškai nesusijusių nusikaltimų. Tačiau tam prieštarauja įvykių nuoseklumas.

Anot opozicijos aktyvisto, nuo Boriso Nemcovo nužudymo 2015 metais, „nesusijusios“ žmogžudystės kartojasi neįtikėtinai dažnai, neįtikėtinai panašiomis aplinkybėmis. „Šią, dabar jau galime sakyti, žmogžudysčių grandinę sieja tai, kad visos aukos – dabartinės Rusijos valdžios priešininkai. Tai jau tapo nuoseklia Rusijos slaptųjų tarnybų veiklos linija“, – teigė Daniilas Konstantinovas.

„Skeptikai, mėginantys įrodyti, neva nieko panašaus nevyksta, dažnai puola į sudėtingus išvedžiojimus. Tačiau teisinga išvada dažniausiai būna paprasta, o elementari logika mums rodo, kad Kremlius ir Rusijoje ir užsienyje metodiškai ir nuosekliai naikina savo priešininkus. Atvirai teigiama: mes jus pasieksime bet kur“, – teigė opozicijos atstovas. Anot Daniilo Konstantinovo, skeptikams tereikia užduoti sau vieną klausimą: kam tai naudinga? Ir Boriso Nemcovo, ir Boriso Berezovskio, ir Sergejaus Skripaliaus, ir Arkadijaus Babčenkos, ir visais kitais atvejais, pasak LŽ pašnekovo, atsakymas vienas ir tas pats.

Pasak LŽ pašnekovo, kol kas neįmanoma užtikrintai tvirtinti, ar Vilniuje gegužę tikrai rengtas pasikėsinimas, ar tik surengta bauginimo akcija – tai suveikė. „Kremlius veikia vadovaudamasis klasikiniu terorizmo modeliu – sėti baimę. Ir jiems tai sekasi, opozicijos aktyvistai Vilniuje nebesijaučia ramūs dėl savo gyvybės. Žmonės išsigandę, svarsto gal įsigyti ginklą ir aptarinėja, kaip dar būtų galima apsisaugoti“, – tvirtino Daniilas Konstantinovas.

Prisistatė karo Ukrainoje veteranu

„Suprantama, nenoriu minėti žmonių vardų, bet pažįstu ne tik tą žmogų, į kurio gyvybę kėsintasi, bet Vilniuje sutikau ir patį žudiką“, – LŽ sakė Daniilas Konstantinovas. Į balandžio mėnesį vykusį „Laisvosios Rusijos forumą“, kuris atviras visiems užsiregistravusiems, atvyko Ukrainos piliečiu ir karo Donbase veteranu prisistatęs vyriškis.

„Niekas jo nepažinojo, niekas nepristatė, bet lyg ir neturėjome pagrindo abejoti tuo, ką jis pasakojo. Tačiau vos susitikus, jis man iškart pasirodė įtartinas – nervingas, įsitempęs, nuolat įtariai besidairantis aplink“, – pasakojo opozicijos aktyvistas.

Po kurio į Daniilą Konstantinovą kreipėsi bendražygis iš Jungtinės Karalystės ir papasakojo, kad forume dalyvavusį vyrą į Vilnių atsiuntė Rusijos slaptosios tarnybos, davusios jam užduotį pašalinti iš Britanijos atvykusį rusų opozicijos atstovą.

„Mano bičiulis tiesiog drebėjo iš baimės“, – prisimena Daniilas Konstantinovas. Jo žiniomis, Ukrainos karo veteranu prisistatęs vyriškis kurį laiką pasisukiojo Vilniuje ir galiausiai kreipėsi į Lietuvos teisėsaugą ir prisipažino, kad buvo neva nusikalstamo pasaulio atstovų užverbuotas Odesoje ir pasiųstas į Vilnių.

„Gal jis tokiu būdu tikėjosi gauti prieglobstį ir saugią užuovėją Lietuvoje, gal supanikavo, o gal jam buvo tiesiog liepta šitaip padaryti“, – sakė Daniilas Konstantinovas.

Rusų opozicijos atstovas pripažino, kad šios istorijos šiandien patvirtinti neįmanoma, tačiau abejoti bendražygio žodžiais, kuriuos labai rimtai įvertino britų saugumo tarnyba, taip pat pagrindo nėra. „Ir vėl sutapimas! Vilniuje šis „karo veteranas“ pasirodė 3 dienas prieš pasikėsinimo į Arkadijų Babčenką atskleidimą. Beje, Kijeve taip pat sulaikytas ukrainietis „karo veteranas“. Ir dar, kaip tik šio forumo metu Vilniuje buvo renkama nuolatinė forumo taryba, į kurią išrinkti vieni žinomiausių opozicijos atstovų. Kiek reikia sutapimų, kad pamatyti akivaizdžias sąsajas?“, – retoriškai klausė LŽ pašnekovas.

Bausmė Lietuvai

Anot Daniilo Konstantinovo, nestebina ir tai, kad Kremliaus rengiamų pasikėsinimų žemėlapyje atsirado Vilnius. „Lietuva, kaip jokia kita šalis, laikosi pačios tvirčiausios pozicijos priešintis Kremliui. Tai akivaizdu vien pažvelgus, kaip Lietuva pasitiko „Sputnik“ arba „YandexTaxi“. Už tai ją reikia nubausti. Dar geriau tai padaryti susiejant Vilnių su jo palaikomu Kijevu ir diskredituoti abu“, – sakė opozicijos atstovas.

Kijeve taip pat sulaikytas ukrainietis „karo veteranas“. Ir dar, kaip tik šio forumo metu Vilniuje buvo renkama nuolatinė forumo taryba, į kurią išrinkti vieni žinomiausių opozicijos atstovų.

Anot jo, Maskva apsimeta, neva nekreipia dėmesio į mažytę Lietuvą, tačiau iš tiesų negali atleisti už atkaklų Vilniaus pasipriešinimą jokių nusikaltimų nesibodinčiam režimui. Dar labiau Kremlių siutina tai, kad Vilnius tapo bene didžiausia rusų opozicijos susitelkimo ir veiklos vieta. „Lietuviai menkai įsivaizduoja, koks jų šalies įvaizdis suformuotas rusų galvose. Kai mano artimieji ir draugai išgirdo, kad įsikūriau Vilniuje, jie buvo tiesiogine to žodžio prasme paklaikę: juk aš apsigyvenau šalyje, kuri Rusijoje laikoma vos ne didžiausiu pasauliniu Rusiją ir rusus sunaikinti trokštančio blogio centru“, – reziumavo LŽ pašnekovas.

„Solsberio įvykiai – naujoji Rusijos slaptųjų tarnybų norma ir labai tikėtina, kad pasikėsinimų ateityje bus tik daugiau, o jų geografija plėsis“, – teigė Daniilas Konstantinovas, pabrėžęs, kad tam tikra prasme tai skatina ir tarptautinė bendruomenė, kuri nors ir taiko Rusijai sankcijas už agresiją prieš Ukrainą, už šiuos nusikaltimus Maskva lieka niekaip nenubausta.

Vilnius? Kodėl gi ne?

LŽ kalbintas buvęs aukšto rango VSD kontržvalgybos valdybos karininkas teigė, kad labai sunku vienareikšmiškai atsakyti, ar Rusijos opozicijos teiginiai apie pasikėsinimą Vilniuje yra teisingi, ar tik baimės paskatintos fantazijos: „Juk klasikinė „klišė“ tokiais atvejais yra paprasta: į saugumo tarnybą kreipiasi žmogus su tokia informacija (jei minėtas ukrainietis iš tiesų kreipėsi į VSD), yra dvi galimybės. Arba tarnyba ką tik gavo aukso grynuolį, arba šlamšto krūvą.“

Šiokias tokias abejones, pasak LŽ pašnekovo, kelia tai, kad tiek pasikėsinimas Kijeve, tiek ir galimai rengtas pasikėsinimas Vilniuje – grubiai atliktos operacijos: „Tiesą sakant, Solsberyje GRU taip pat dirbo gana grubiai. Iš Rusijos žvalgybos tikėtumeisi rafinuotesnių metodų.“

Tačiau, pasak karininko, tokia informacija tikrai negali būti ignoruojama. Juolab, kad tokia priešiškų tarnybų veikla Lietuvoje tikrai nėra neįmanoma. „Net jei ši informacija nepasitvirtins, tai labai rimtas signalas valstybės saugumu besirūpinančioms tarnyboms. Šiuo atžvilgiu reikia pasitempti. Turiu omenyje ne tik VSD, bet visą šalies saugumo sistemą apskritai“, – sakė LŽ pašnekovas.

Juo nuomone, derėtų atkreipti dėmesį į įvairių tarnybų greito bendradarbiavimo ir veiklos koordinavimo galimybes. Be to, kaip parodė itin greitas Solsberio pasikėsinimo tyrimas, būtina skirti dėmesį techninėms teisėsaugos galimybėms. „Sunku pasakyti, kokia šiuo atžvilgiu dabar padėtis Lietuvoje, bet manau, kad reakcija turėtų būti tokia, kaip po teroro išpuolių Paryžiuje ir Briuselyje. Prancūzijos ir Belgijos tarnybos labai sustiprino saugumo ir kontrolės lygį“, – teigė buvęs VSD pareigūnas.

Buvusio kontržvalgybininko nuomone, lietuviai per mažai įvertina technologijų vaidmenį: „Kartais atrodo, kad tai lemia mūsų mentalitetas. Vis išgirsti sakant „o ką čia saugoti...“. Tuo metu operatyvumas, kurį parodė britų tarnybos, tyrusios Solsberio bylą perša mintį, kad rusų šnipai taip greitai identifikuoti buvo efektyvios programinės įrangos dėka.“

Jei Maskva norėtų apjuodinti Lietuvą, kodėl gi taikiniu negalėtų tapti koks nors dėmesio centre esantis prokremliškų pažiūrų veikėjas, kaip kad pavyzdžiui klaipėdietis Viačeslavas Titovas?

Kaip LŽ sakė kitas buvęs Lietuvos kontržvalgybos karininkas, tokio pobūdžio slaptųjų tarnybų operacijas užkirsti beveik neįmanoma: „Į tam tikrą šalį pasiunčiamas gerai parengtas ir patikimos „legendos“ saugomas asmuo, kuris įvykdo pasikėsinimą ir tuojau pat išvyksta. Atskleisti tokią operaciją galima tik iš anksto gavus informaciją arba sulaikius žudiką nusikaltimo vietoje arba tuojau pat po nusikaltimo.“ Anot jo, Kijeve Rusijos slaptosios tarnybos veikiausiai suklydo, nusprendusios vietoje ruošti pasikėsinimą į Arkadijų Babčenką. Grupės nariai pateko ukrainiečių saugumo tarnybos akiratin ir pasikėsinimas buvo atskleistas.

Anot su LŽ kalbėjusio karininko, nėra pagrindo abejoti, kad Solsberio istorija negali pasikartoti Vilniuje. „Rusija nori parodyti, kad jos rankos siekia visur. Kaip matome, jos slaptosios tarnybos yra pajėgios rengti tokias operacijas Jungtinėje Karalystėje, tai kodėl to paties nedaryti Vilniuje? Lietuva yra arčiau, todėl operaciją čia surengti dar lengviau“, – teigė buvęs kontržvalgybininkas.

Be to, perspėjo buvęs VSD pareigūnas, nederėtų apsiriboti stereotipu, kad GRU taikiniais gali tapti tik pabėgę šnipai arba rusų opozicijos aktyvistai: „Jei Maskva norėtų apjuodinti Lietuvą, kodėl gi taikiniu negalėtų tapti koks nors dėmesio centre esantis prokremliškų pažiūrų veikėjas, kaip kad pavyzdžiui klaipėdietis Viačeslavas Titovas? Kaltę būtų galima suversti nacionalistams lietuviams. Aukoti savus žmones dėl „didesnių tikslų“ Rusija niekada nesibodėjo.“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą