2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Kai dar nežinojo pasekmių: branduolinių sprogimų turizmas


2019-03-13 "Lietuvos žinios"

Pra­ėju­sio am­žiaus šeš­ta­ja­me de­šimt­me­ty­je Las Ve­gas tu­ris­tus trau­kė ne tik lo­ši­mais ir Fran­ko Si­na­tros kon­cer­tais, bet ir bran­duo­li­nio gink­lo ban­dy­mais, ra­šo vo­kie­čių „Fo­cus“.

Kai tik būdavo paskelbiama apie tai, kad bus atliekamas bandymas – tūkstančiai turistų plūsdavo į tada dar visai nedidelio miestelio pakraštį, kad pamatytų atominį „grybą“. Bandymai vyko Nevados dykumoje, vos už 100 kilometrų nuo būsimosios JAV pramogų sostinės.

Taip sutapo, kad Las Vegas ėmė tviskėti tuo pačiu metu, kai JAV vyriausybė ėmėsi sparčiai kurti vis galingesnius branduolinius užtaisus, kad pralenktų neseniai ginklo paslaptį pasivogusius sovietus. 1954 metais Nevados dykuma dalinosi atominės bombos ir 8 milijonai Las Vegaso lankytojų.

Miesto valdžia net džiaugėsi tokia kaimynyste: turistai be galo žavėjosi sprogimais dykumoje. Pirmąjį bandymą 1951 metų sausio 27 dieną Las Vegas pasitiko orkestrais ir paradu, kuriame turistus žavėjo gražuolės, vilkinčios atominių „grybų“ kostiumus.

Dar 12 metų turistai kartą per 3 savaites galėjo žavėtis retu reginiu, kuris traukė ne tik juos, bet ir miesto gyventojus. Jie vyko į dykumą, kuo arčiau branduolinio poligono, kad galėtų pajusti griausmo ir žemės drebėjimo keliamą virpulį ir tuo pačiu metu, patys to nežinodami, gauti galingą radiacijos dozę.

Nors tuo metu jau žinota, koks baisus yra branduolinis ginklas, dar beveik nieko nežinota apie tai, koks siaubingas jo ilgalaikis poveikis. Kareiviai sprogimus stebėdavo vos per 11 kilometrų atstumą, be jokių apsaugos nuo radiacijos priemonių. Jiems tik rekomenduota nežiūrėti tiesiai į sprogimą, nes tai „kenkė regėjimui“.

Nemažai Las Vegaso gyventojų dirbo poligone ir bandymais nesiskundė. Savo ruožtu, kariškiai miestiečiams siūlė „nusimaudyti po dušu“, jei jie manė, kad susidūrė su radioaktyviomis dulkėmis. Tuo pat metu miesto valdžia į branduolinius bandymus žiūrėjo, kaip į dangišką maną ir net platino turistams skirtus kalendorius, su branduolinių bandymų grafikais. Viešbučiai keldavo specialus vakarėlius, maišydavo „atominius kokteilius“, mieste rengtas „Mis atominė bomba“ konkursas.

„Vakarėlis“ baigėsi 1963 metais, kai JAV ir SSRS pasirašė antžeminių, kosminių ir povandeninių branduolinių bandymų moratoriumą ir bandymai „persikėlė“ po žeme. Nevados dykumoje JAV kariškiai atliko 100 antžeminių bandymų. Vėliau – dar 828 požeminius, o 1992 metais juos visai nutraukė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą