2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Garis Kasparovas: Lietuva turi genetinį atsparumą Kremliui


2018-12-08 "Lietuvos žinios"

Vil­niu­je vyks­ta šeš­ta­sis „Lais­vo­sios Ru­si­jos fo­ru­mas“, du kar­tus per me­tus su­trau­kian­tis į Lie­tu­vą ru­sų opo­zi­ci­jos at­sto­vus iš vi­so pa­sau­lio. Pa­sak ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rių, Lie­tu­va ta­po vie­nu svar­biau­sių pa­sip­rie­ši­ni­mo Krem­liaus re­ži­mui cen­trų ir tai nu­lė­mė ne tik ra­cio­na­lios prie­žas­tys ir da­bar­ti­nė Vil­niaus už­sie­nio po­li­ti­ka, bet pri­gim­ti­niu va­di­na­mas lie­tu­vių at­spa­ru­mas da­bar Ru­si­jo­je vėl kles­tin­čiam au­to­ri­ta­riz­mui.

Kaip LŽ sakė opozicinio judėjimo lyderis Garis Kasparovas, „Laisvosios Rusijos forumui“ nereikia dėti daug pastangų, kad opozicijos žinia būtų suprasta ir priimta Lietuvoje – mūsų visuomenė ją priima natūraliai. Vakaruose situacija sudėtingesnė, tačiau taip pat keičiasi į gerąją pusę.

„Vladimiras Putinas nuosekliai vadovavosi imperinėmis Rusijos tradicijomis, tačiau jam nepavyko į savo imperinę erdvę įtraukti Ukrainą ir nuo to laiko tapo aišku, kad šie siekiai patyrė krachą“, – teigė politikas.

Vilniuje jau šeštą kartą vykstantis orumas akivaizdžiai rodo, kad Rusijos opozicija vis labiau telkiasi užsienyje, o Lietuva tampa jos veiklos baze. Kitas naujas forumo bruožas – gausiai atstovaujama Rusijos kultūra – šį sykį politinę forumo programą lydi kaip niekada daug kultūrinių renginių.

Kaip LŽ sakė garsus apžvalgininkas, kolekcininkas ir galeristas Maratas Gelmanas, situacija Rusijoje pasidarė tokia bloga, kad meno žmonės priversti sekti politikų pėdomis ir bėgti iš šalies, telktis užsienyje. „Menui būtina dvasios laisvė Rusijoje nebeegzistuoja, todėl emigraciniame opozicijos judėjime matome vis daugiau kultūros atstovų. Jų indėlis būtinas – menas perduoda idėjas visiems visuomenės sluoksniams. Todėl šiame forume matome tiek daug kultūros atstovų, o programoje kultūros laisvei ir menininkų padėčiai Rusijoje skirta atskira diskusija“, – LŽ sakė Maratas Gelmanas.

Grėsmė akivaizdi visiems

Anot Gario Kasparovo, tai net ne opozicijos, o paties Vladimiro Putino nuopelnas: kuo agresyviau ir beprotiškiau jis elgiasi – tuo daugiau žmonių visame pasaulyje supranta Kremliaus keliamas grėsmes. Viena svarbiausių – mėginimas skaldyti egzistuojančias bendrijas ir aljansus, nuolat sėjant chaosą.

„Vladimiras Putinas nuosekliai vadovavosi imperinėmis Rusijos tradicijomis, tačiau jam nepavyko į savo imperinę erdvę įtraukti Ukrainą ir nuo to laiko tapo aišku, kad šie siekiai patyrė krachą“, – teigė politikas.

„Režimas žlugs, tai neišvengiama. Klausimas kada? Bėda ta, kad kuo ilgiau jis išsilaiko tuo didesnis sukrėtimas laukia Rusijos, kai jis žlugs. Todėl viena iš svarbiausių opozicijos užduočių – ruoštis tai dienai ir bandyti kiek įmanoma sušvelninti transformaciją“, – sakė Garis Kasparovas.

Politikas priminė, kad „Arabų pavasaris“ taip pat daug kur sukėlė chaosą, tačiau kritikai neatsižvelgia į faktą, kad tokiose šalyse kaip Libija, kur diktatūra valdė keletą dešimtmečių, politinė visuomenė buvo sunaikinta: „Ghadafis Libijos politiką pavertė dykuma, o kas joje išgyveno? Nuodingos gyvatės ir skorpionai. Rusijoje tai taip pat gali nutikti“.

Šiuo metu, anot Gario Kasparovo, Vladimiras Putinas vis dar geba drumsti vandenį laisvajame pasaulyje, nes būtent tokioje chaotiškoje terpėje diktatoriams lengviau manevruoti, tačiau tai jam sekasi vis sunkiau – Rusijos kaimynės priešinasi Kremliaus ambicijoms, o Vakarai vis aiškiau suvokia ne tik Kremliaus keliamas grėsmes, bet ir jo veiklos metodus. „Vakaruose manyta, kad žlugus Vladimiro Putino režimui, Rusijoje įsigalės chaosas ir šalis taps visiškai neprognozuojama. Dabar suvokiama, kad lengvai prognozuojama Vladimiro Putino Rusija pati yra chaoso šaltinis. Visi jau supranta, kad vieninteliai Vladimiro Putino užsienio politikos metodai – provokacijos ir agresija. Britai, amerikiečiai ir kitos šalys šiandien atvirai sako, kad Kremlius kelia didesnę grėsmę, nei ISIS“, – LŽ sakė vienas rusų opozicijos lyderių.

Šiai nuomonei antrino ir vienas artimiausių Gario Kasparovo bendražygių teisininkas Markas Feiginas: „Šiais metais situacija Rusijoje dar pablogėjo. Visiems akivaizdu, kad Kremlius ne tik užgniaužė bet kokius laisvės ir teisės principus Rusijoje, bet ir peržengė bet kokias ribas tarptautinėje teisėje. Turime tą situaciją, kai atrodė, kad blogiau jau nėra kur, o pasirodo – štai yra!“.

Sankcijų sąrašai ilgėja

Bene daugiausiai rezonanso šiais metais sukėlusi „Laisvosios Rusijos forumo“ iniciatyva – judėjimo sudaryti asmeninių sankcijų sąrašai, kurie yra nuolat pildomi ir šiuo metu juose jau yra apie 350 Rusijos politikų, valdininkų, verslininkų ir jų šeimų narių. Šiemet sąrašas buvo pristatytas Vašingtone ir iš pradžių sukėlė nevienareikšmišką reakciją – kai kurių jame nurodytų asmenų amerikiečiai net nežinojo. Tačiau, pasak Gario Kasparovo, netrukus požiūris ėmė keistis ir JAV Valstybės departamentas bei Prezidento administracija ėmė kur kas palankiau žiūrėti į galimybę remtis Rusijos opozicijos surinkta informacija, rengiant sankcijas.

„Mūsų balsas girdimas Vakaruose, tačiau „garso stiprintuvas“ yra pats Vladimiras Putinas. Jo dėka anksčiau radikaliais laikyti mūsų pasiūlymai šiandien vertinami visiškai normaliai“, – sakė Garis Kasparovas.

Anot Marko Feigino, opozicijos sudarytas „Putino sąrašas“ atsirado spontaniškai – idėja kilo prieš metus vykusiame forume Vilniuje. „Tuo metu sudarėme pradinį sąrašą, tačiau per metus jis pildėsi vis naujais vardas. Ir šio forumo metu įtrauksime į jį keletą oligarchų ir Kremliaus propagandistų“, – LŽ sakė opozicijos atstovas.

Viena iš Vakaruose iš pradžių sunkiai priimtų naujovių buvo Kremliaus politikų vaikų įtraukimas į sankcijų sąrašus. „Kai apie tai pradėjome kalbėti Vašingtone, daug kas dvejojo – esą vaikai nėra atsakingi už tėvų poelgius. Paaiškinome viską paprastai: yra žmonės, kurie apiplėšė Rusiją, pavogė jos turtus. Beveik visų jų vaikai šiandien gyvena Vakaruose kaip tik iš šių turtų“, – pasakojo Markas Feiginas. Pastarasis argumentas, pasak opozicijos atstovo, padėjo pakeisti JAV politikų požiūrį.

Kitoje srityje, kuri anksčiau nesvarstyta dėl žodžio laisvės principų gynimo – Kremliaus propagandistai. Rusų opozicijai pavyko įtikinti amerikiečius, kad Kremliaus propagandos ruporai yra informaciniai diversantai, o ne žiniasklaida. Šiuo metu JAV rengiama teisinė bazė, kad Maskvos propagandistus būtų galima įtraukti į asmeninių sankcijų sąrašus.

„Pamenu, kažkada pasiūlėme į JAV sankcijų sąrašus įtraukti Dmitrijų Medvedeva. Tada mums sakė: ką jūs, tai nerealu ir neatitinka ekonominių JAV interesų. O šiandien amerikiečiai sako: žinote, tai visai įdomi idėja!“, – teigė Markas Feiginas.

Opozicijos vienybės teks palaukti

Lietuvoje ir Latvijoje veikiantys rusų opozicijos judėjimai ėmė koordinuoti veiksmus tarpusavyje ir derinti juos su „Laisvosios Rusijos forumu“. Tai įžiebė viltį, kad opozicijos judėjimai ims vienytis. Tačiau, pasak Gario Kasparovo, šis procesas yra labai sudėtingas. „Konsolidacija būtina, tai supranta visi. Mūsų forumas taip pat susikūrė ne vakuume – kuo labiau politinė laisvė naikinama Rusijoje, tuo labiau ji konsoliduojasi ir stiprėja emigracijoje. Žinoma, reikia atsižvelgti į tai, kad opoziciją sudaro labai skirtingi politinio spektro atstovai, kuriems kartais sunku suderinti pozicijas“, – teigė Garis Kasparovas.

„Rusijos opozicija – į tremtį išstumti rusų intelektualai ir inteligentai, kurie iš esmės labiausiai užimti tuo, kad išgyventų šią tremtį“, – sakė Markas Feiginas.

Pasak politiko, skirtingas politines kryptis atstovaujančios opozicijos grupės ne visada gali sutarti, pavyzdžiui, vieni ragina boikotuoti rinkimus Rusijoje, kiti tvirtina, kad opozicija privalo mėginti juose dalyvauti ir balsuoti.

„Šiandien situacija tokia, kai sakyčiau, kad opozicijos konsolidacija tuo pat metu ir vyksta ir nevyksta. Lyg ir būtų logiška prieš dabartinį Maskvos režimą susivienyti visoms opozicinėms jėgoms. Tačiau opozicija emigracijoje iš esmės nesiskiria nuo politinės kultūros pačioje Rusijoje: deja, mūsų politinė kultūra dar nėra pakankamai pažengusi, kad įvairios politinės jėgos gebėtų susivienyti“, – teigė Markas Feiginas.

Galiausiai, pasak opozicijos atstovo, opozicijos vienybė, nors ir svarbus veiksnys, nėra ir nebus lemiamas faktorius, sužlugdysiantis dabartinį režimą. Tai lems daugybė veiksnių šalies viduje, nors emigracijos vaidmuo nuolat didėja – opozicijos likučių traiškymas Rusijoje lemia tai, kad jos jėgos vis labiau telkiasi užsienyje ir gali nutikti taip, kad būtent „Laisvosios Rusijos forumas“ taps universalia vienijančia jėga.

Lietuviai – genetiškai atsparūs Kremliui

Pasak Gario Kasparovo, akivaizdu, kad Kremlius naudojasi įvairiais instrumentais, kad įtakoti Baltijos šalių politiką. Vienas to pavyzdžių – ką tik vykęs Rolando Pakso vizitas į Maskvą. Tačiau rusų opozicija į padėti žvelgia ramiai: „Lietuvių genetinėje atmintyje yra užkoduotas pasipriešinimas Kremliui, todėl netikiu, kad Vladimirui Putinui čia pavyks kažką nuveikti. Lietuva – ne Italija ir jums nereikia aiškinti akivaizdžias grėsmes. Žinoma, Kremlius ir toliau mėgins įtakoti Baltijos šalis, bet rezultato tai neduos, ypač tol, kol Baltijos šalys atidžiai stebės situaciją ir greitai identifikuos prokremlines jėgas“.

Anot Marko Feigino, Lietuvoje nėra tiek prokremlinių jėgų, kaip Latvijoje ir mūsų šalis yra didesnė, nei visai mažutė Estija. Todėl rusų opozicijai Vilnius visiškai natūraliai tapo veiklos baze. „Jūsų šalis tapo užuovėja, kurioje gali prisiglausti Rusijoje persekiojami žmonės“, – teigė opozicijos politikas.

„Nesakysiu, kad Lietuva dabar tapo rusų opozicijos susitelkimo centru, nes ji visada tokia buvo dėka neįtikėtino lietuvių rezistencijos stiprumo. Rezistencijos jausmą, žinoma, turi ir kitos šalys, bet istorinis ir nuolatinis lietuvių pasipriešinimas Maskvos imperinėms ambicijoms yra neprilygstamas“, – LŽ sakė Markas Feiginas.

„Rusų opozicija į Lietuvą žiūri ne tik kaip į suverenią valstybę, bet kaip į patikimą sąjungininką, su kuriuo kartu anksčiau kovojome prieš komunistinį režimą, o dabar kartu priešinamės Vladimiro Putino režimui“, – sakė opozicijos atstovas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą