2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Moldovos rinkimai: ranka rankon valdys Kremliaus mylėtojai ir oligarchai


2019-02-26 "Lietuvos žinios"

Pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį Mol­do­va bal­sa­vo par­la­men­to rin­ki­muo­se, ku­riuo­se ma­siš­kai fik­suo­ti bal­sų pir­ki­mo at­ve­jai. Pa­na­šu, kad val­dan­čią­ją koa­li­ci­ją su­da­rys pro­ru­siš­ka So­cia­lis­tų par­ti­ja ir stam­biau­sio ša­lies oli­gar­cho ki­še­nė­je tu­pin­tys de­mo­kra­tai.

Nė viena partija neišsiveržė į priekį, o tai reiškia, kad koalicija neišvengiama. Labiausiai tikėtina koalicija – socialistai ir demokratai. Tiesa, kaip neretai nutinka posovietinėje erdvėje, nereikia apsigauti partijas vertinant vien pagal jų pavadinimą. Socialistai kairieji yra tik tuo, kad puoselėja nostalgiją sovietinei praeičiai ir garbina Rusiją. Tuo metu Demokratų partija, deklaruojanti proeuropietišką poziciją, iš tiesų rūpinasi tik savo narių finansiniu gerbūviu ir teisine neliečiamybe. Na ir žinoma faktinio pseudodemokratų savininko, pasak kai kurių šaltinių, apie 80 procentų šalies ekonomikos kontroliuojančio oligarcho Vladimiro Plachotniuko interesais.

Už skaidrumą kovojančios Moldovos visuomeninės organizacijos AGER (Asociacija už efektyvią ir atsakingą valdžią) ekspertė Olesea Stamate LŽ sakė, kad dar viena pastarųjų rinkimų įdomybė buvo ta, kad ketvirtoje vietoje atsidūrė Orchėjaus miesto mero Ilano Šoro blokas, neatstovaujantis jokios politinės ideologijos. Jis užėmė mažumos vietą, kurioje tradiciškai būdavo kraštutiniai dešinieji ir unijos su Rumunija šalininkai.

Anot ekspertės, nepaisant to, kad valdžioje lieka anaiptol ne pačios skaidriausios ir pažangiausios jėgos, yra ir teigiamų naujienų – nors tikrieji demokratai blokas ACUM nebus valdančiosios koalicijos nariais (apie tai jie paskelbė patys), antrą vietą užėmusi, Maios Sandu vadovaujama ACUM taps atidžiu valdančiųjų darbo prievaizdu, kelsiančiu į viešumą visus galimai neskaidrius sprendimus.

Manau, kad Konstitucinis Teismas patvirtins rinkimų rezultatus, bet tai nereiškia, kad jie atitiko teisės reikalavimus.

– Ar pastarieji rinkimai praėjo sklandžiai?

– Anaiptol. Masiškai fiksuoti balsų pirkimo atvejai. Manau, kad Konstitucinis Teismas patvirtins rinkimų rezultatus, bet tai nereiškia, kad jie atitiko teisės reikalavimus. Daugybė pažeidimų pastebėta ir prieš rinkimus ir rinkimų dieną. Balsai buvo ne tik perkami – valstybės institucijų, savivaldos įstaigų, valstybės įmonių ir net kai kurių privačių bendrovių darbuotojai patyrė didžiulį spaudimą balsuoti „kaip reikia“. Žmones vertė fotografuoti biuletenius ir atsiskaityti viršininkams.

– Kuri partija bus įtakingiausia?

– Pradėkime nuo to, kad nė viena partija negavo daugumos, o tai reiškia, kad kažkurios dvi turės formuoti koaliciją. Greičiausiai tai bus Socialistų ir Demokratų partijos. ACUM yra antri, tačiau jie paskelbė, kad neis į koaliciją nei su socialistais, nei demokratais, nei su Ilano Shoro bloku, kuriuos laiko Dodono – Plachotniuko oligarchinio klano nariais.

Praėjusios kadencijos parlamente Demokratai taip pat neturėjo daugumos, bet faktiškai valdė iš užkulisių. Dabar jų ambicijas gali apkarpyti didesnį svorį įgiję socialistai.

– Ką atstovauja tikėtini būsimosios koalicijos partneriai?

– Socialistų rinkėjas – prorusiškam kursui simpatizuojantis žmogus. Demokratų partija deklaruoja proeuropietišką kursą, tačiau tokią politiką palaikantys piliečiai verčiau balsuoja už ACUM. Demokratų partija turi vienintelį realų tikslą – apsaugoti savo finansinius interesus ir apginti savus į korupciją ir machinacijas įsivėlusius narius nuo teisingumo. Jie neturi nieko bendro nei su europietiškomis vertybėmis, nei su integracija į ES. Tikėtina, kad dauguma jų balsų – mano minėti nupirkti arba priverstiniai rinkėjai.

Proeuropietiškas elektoratas Moldovoje silpsta. Apklausos rodo, kad paskutiniais metais integracijos į ES šalininkų skaičius krito žemiau 50 procentų. Prieš 7 – 8 metus jų buvo apie 70 procentų.

– Paminėjote Dodono – Plachotniuko klaną. Po šių rinkimų jo įtaka padidės ar sumažės?

– Sakyčiau, kad šio klano įtaka mažėja. Ne veltui, matydami, kaip žmonės vertina juos ir juos atstovaujančius politikus, jie inicijavo rinkimų sistemos pokyčius ir įteisino mišrią rinkimų sistemą, įgalinusią klaną pirkti daugiau balsų vienmandatėse apylinkėse. Pasak apklausų prieš pakeičiant rinkimų sistemą, Demokratų partija net neturėjo patekti į parlamentą.

Žinoma, klano įtaka šalyje liks stipri, tačiau dabar daug kas taip pat priklausys nuo to, kaip elgsis būsimieji jų koalicijos partneriai socialistai. Kol kas net nežinome, ką jie ketina daryti. Pastaraisiais metais niekas negalėjo pasakyti, kieno interesus jie atstovauja. Buvo kalbų, kad jų lyderis – Vladimiro Plachotniuko žmogus. Tačiau niekam nepavyko to patvirtinti.

Šiuose rinkimuose yra ir geroji naujiena. Tikiu, kad ACUM blokas taps tikra opozicija, kurios mes Moldovoje neturėjome jau daug metų.

Beje, panašios kalbos sklido ir apie Ilaną Šorą. Šis politikas tam tikra prasme nustebino, laimėdamas apie 8 – 9 procentus parlamento rinkimuose. Gal ir Lietuvoje apie jį girdėjote? Prieš porą metų jis pagarsėjo, kaip milijardinės aferos dalyvis.

Stengdamasis pelnyti žmonių palankumą, jis ėmė uoliai tvarkyti ir puošti Orchėjaus miestą, kuriame buvo meru. Šitaip jis pelnė simpatijas tų žmonių, kurie mėgsta sakyti: na, taip, jis – vagis, bet duoda ir žmonėms. Juk jie mato, kad kiti politikai taip pat vagia, bet nesidalina!

Tai kelia nerimą: nuo pat nepriklausomybės, šiuos 8 procentus tradiciškai pasiimdavo kraštutiniai dešinieji, unijos su Rumunija šalininkai arba liberalai. Dabar gi jų vietą užėmė Ilanas Šoras – absoliutus, galima sakyti radikalus populistas. Jį remiantys žmonės pasiduoda pagundai: juk štai kaip jis sutvarkė miestą! Jie renkasi ranka pasiekiamą duonos trupinį ir nustoja domėtis tuo, kaip šalis gyvens toliau. Jiems netrukdo faktas, kad miestą jis tvarko už pavogtus pinigus.

– Žmonės pavargę nuo korupcijos ir skurdo. Ar būsimoji vyriausybė žada jiems pokyčius į gerą?

– Manau, kad ne. Be to, po klaustuku jau ir integracija į Europą. Kol kas negalime pasakyti užtikrintai, bet socialistai gali apsukti Moldovą į suartėjimą su Rusija. Jei priešrinkiminė socialistų retorika buvo tiesa – netrukus pamatysime Rusijos įtakos augimą Moldovoje.

Apskritai, kaip jau minėjau, dauguma šių žmonių rūpinasi tik tuo, kaip išvengti atsakomybės už savo nusikaltimus. Jie darys tą patį, ką darė lig šiol.

Visgi noriu pabrėžti, kad šiuose rinkimuose yra ir geroji naujiena. Tikiu, kad ACUM blokas taps tikra opozicija, kurios mes Moldovoje neturėjome jau daug metų. ACUM gretose yra visuomenėje gerai žinomų ir gerbiamų žmonių. Jie turėtų tapti visuomenės akimis ir ausimis parlamente. Jie turi bent praverti duris skaidrumui.

Net jei valdantieji blokuotų visas ACUM įstatymines iniciatyvas, regėdama nusikalstamus valdžios veiksmus, ši opozicija apie juos praneš spaudai ir visuomenei. O visuomenės pasitikėjimas šia politine jėga, sakyčiau, akivaizdus – jie pasiekė gerų rezultatų, nors neturėjo nei didelio biudžeto, nei įtakos žiniasklaidai, o tuo labiau administracinio spaudimo priemonių, kuriomis naudojosi jų

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą