2019 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Donaldo Trumpo patarėjas: lietuviai per daug pasitiki CNN


2018-07-10 "Lietuvos žinios"

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Lie­tu­vo­je lan­kė­si mū­sų ša­lies gar­bės kon­su­las JAV, ak­ty­vus iš­ei­vi­jos bend­ruo­me­nės vei­kė­jas ir da­bar­ti­nės JAV pre­zi­den­to ad­mi­nis­tra­ci­jos pa­ta­rė­jas gy­dy­to­jas Jo­nas Pruns­kis. Pa­sak jo, Lie­tu­vos po­li­ti­kai ne­re­tai su­si­da­ro iš­kreip­tą vaiz­dą apie tai, koks pre­zi­den­tas yra Do­nal­das Trum­pas, o to prie­žas­tis – lie­tu­viai lin­kę pa­sik­liau­ti in­for­ma­ci­ja iš Do­nal­dui Trum­pui prieš­iš­kų ži­niask­lai­dos prie­mo­nių ir ne­su­si­da­ro ob­jek­ty­vaus vaiz­do, kas vyks­ta JAV.

– Papasakokite apie save. Kaip jūsų šeima atsirado JAV ir koks buvo jūsų gyvenimo kelias?

– Gimiau Čikagoje. Mano tėvai po Antrojo Pasaulinio karo iš Lietuvos per Vokietiją bėgo į JAV. Mano žmona (taip pat gydytoja) – ne lietuvė, bet abu mano vaikai puikiai kalba, skaito ir rašo lietuviškai. Nuo mažumės kalbėjau su jais lietuviškai.

Esu gydytojas ir šiuo metu vadovauju didžiausiam JAV intervencinio skausmo gydymo tinklui. Mūsų darbą galima apibūdinti taip: kai pacientas jaučia skausmą, tiriame ir siekiame atrasti priežastį kodėl jam skauda, o ne paprasčiausiai skirti jam nuskausminamuosius vaistus.

JAV egzistuoja unikali problema – kasdien nuo narkotikų žūva 115 žmonių. Tokių skaičių nėra jokioje kitoje šalyje. Stengiamės kovoti su šia problema.

Visada aktyviai dirbau lietuvių bendruomenėje. Už tai turiu padėkoti tėvams, ugdžiusiems manyje lietuvybę. Namuose kalbėdavome tik lietuviškai, o angliškai pradėjau kalbėti vaikų darželyje. Lankiau lietuvišką šeštadieninę mokyklą, buvau ir esu įvairių lietuviškų organizacijų narys. Šiuo atžvilgiu mano istorija nėra kažkuo ypatinga – daugelis po karo pabėgusių lietuvių taip pat ugdė savo vaikus.

O šiandien jau trečią kadenciją atstovauju Amerikos lietuviams Seime, Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijoje. Siūlėme Seimui įvairių įstatyminių projektų, įskaitant jau įgyvendintą įstatymą dėl alkoholio reklamos ribojimo. Tuo metu susipažinau su dar tik būsimu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. Taip pat ilgą laiką skatinome Darbo kodekso modernizavimą, kas taip pat buvo padaryta. Be to, prieš 5 metus raginome Lietuvą skirti gynybai 2 procentus BVP, kas buvo ir yra svarbu amerikiečiams.

– Jūs taip pat esate Lietuvos garbės konsulas JAV.

– Prieš keletą metų tuometinis Lietuvos ambasadorius Žygimantas Pavilionis pasiteiravo manęs, ar sutikčiau būti garbės konsulu JAV ir aš sutikau imtis šių garbingų pareigų. Gavus patvirtinimą iš JAV Valstybės departamento, atidarėme konsulatą Aspene, Kolorado valstijoje. Tai – labai tinkama vieta, nes šiame, Šveicarijos Davosą primenančiame mieste nuolat lankosi JAV ir kitų valstybių politikai ir didelių įmonių vadovai. Gyvenimas Aspene verda visus metus ir galime pasidžiaugti, kad kol kas tik Lietuva atidarė garbės konsulatą tokioje tinkamoje vietoje.

Tuo metu JAV valstybės sekretore buvo Hillary Clinton ir man teko bendrauti su jos aplinkos žmonėmis, per kuriuos pavyko perduoti mūsų poziciją. Hillary Clinton suprato, kad esu tas „tinkamas“ žmogus, Lietuva – ta valstybė, kurios atstovybę vertėtų patvirtinti Aspene.

– Kaip tapote Donaldo Trumpo patarėju? Teko girdėti, kad buvote aktyvus jo rėmėjas rinkimų metu.

– Viskas prasidėjo tuo metu, kai JAV prezidento rinkimuose liko tik 2 kandidatai – Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas. Kiekvienas masto savaip ir turi savo nuomonę, bet aš tuo metu nusprendžiau, kad ir Lietuvai ir Amerikai būtų geriau, jei prezidentu taptų Donaldas Trumpas. Parėmiau jo kampaniją finansiškai ir kitokiais būdais.

Viskas prasidėjo tuo metu, kai JAV prezidento rinkimuose liko tik 2 kandidatai – Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas. Aš tuo metu nusprendžiau, kad ir Lietuvai ir Amerikai būtų geriau, jei prezidentu taptų Donaldas Trumpas.

Po rinkimų, prieš prezidento inauguraciją, susitikau su Donaldo Trumpo sūnumi ir dukra, kurie man siūlė užimti būsimojoje administracijoje aukštesnes pareigas, tačiau aš jų atsisakiau, nes nebebūčiau turėjęs laiko pagrindiniam gydytojo darbui. Šiuo metu mūsų centras vykdo didžiausią JAV kamieninių ląstelių tyrimo projektą ir man šis darbas labai įdomus, nenorėjau jo atsisakyti. Taigi, padėkojęs už pasiūlymą, pareigų atsisakiau ir pasakiau, kad galėčiau padėti naujajam prezidentui patarinėdamas žemesnėse pareigose.

Kaip jau minėjau, mirtingumo dėl narkotikų problema JAV yra labai opi ir Prezidento administracija skiria jai daug dėmesio. Aš gi daugelį metų dirbau kovodamas su šia problema, pavyzdžiui, siekiant apriboti JAV masiškai paplitusią praktiką lengvai skirti skausmą kenčiantiems ligoniams nuskausminamuosius vaistus. Taigi, tapau patarėju sveikatos klausimais dirbančioje komandoje.

– Baracko Obamos prezidentavimo metu sveikatos apsaugos politika kėlė aštrias diskusijas, faktiškai padalinusias amerikiečius į dvi priešiškas stovyklas. Pirmiausia turiu omenyje sveikatos draudimo politiką. Ar šiuo metu JAV sveikatos apsaugos politika keičiasi?

– „Obamacare“ vadinta sveikatos draudimo politika iš tiesų suskaldė visuomenę. Sprendimas buvo priimtas skubotai. Tuo metu buvau neoficialus patarėjas ir Baracko Obamos administracijoje ir be sveikatos apsaugos klausimų turėjau progų pateikti savo poziciją ir Lietuvai rūpimais klausimais. Sausio mėnesį dalyvavau pasitarime dėk „Obamacare“ ir supratau, kad projekto autoriai teikė prezidentui ne visą informaciją, nuslėpdami jiems nepalankius faktus.

Šiuo metu prezidentas ir Kongresas ėmėsi tam tikrų pokyčių „Obamacare“ politikos atžvilgiu. Kai kas jau padaryta, kai kas dar tik planuojama ir kol kas negalime tvirtai sakyti, kaip seksis.

– Rinkimų metu parėmėte Donaldo Trumpo kandidatūrą. Ar naujasis prezidentas pateisino jūsų lūkesčius?

– Nesiimsiu jo ginti dėl kiekvieno pasisakymo, o jie neretai būna itin savotiški. Kiekvienu atveju svarstau: kas vienu ar kitu klausimu tvarkytųsi geriau – Donaldas Trumpas ar Hillary Clinton? Tačiau, apskritai esu patenkintas, kad jis yra JAV prezidentas.

Donaldas Trumpas tikrai yra netradicinis politikas. Jis yra patyręs derybininkas ir nors anaiptol ne visi pritaria jo pasisakymams ir veiksmams, galiu pasakyti vieną dalyką: jis daro tai, apie ką kalbėjo per rinkimus, o šitaip, deja, elgiasi ne visi politikai.

Prisipažinsiu, kad ir pats ne visada suprantu jo taktiką, bet turiu kantrybės ir pastebiu, kad savo tikslų prezidentas siekia tik jam vienam būdingais metodais. Jis iš tiesų yra nenuspėjamas ir pats atvirai sako, kad nenori tokiu būti.

– Jūsų nuomone, Donaldas Trumpas – palankus Lietuvai JAV vadovas?

– Manau, kad taip. Nors Iš Lietuvos politikų ne sykį girdėjau reiškiamą nerimą dėl būsimojo JAV prezidento susitikimo su Vladimiru Putinu, asmeniškai nesu linkęs dėl to nerimauti. Manu, kad jis tiesiog iš anksto nenori „susipešti“ su Vladimiru Putinu, nes tai apsunkintų būsimas derybas. O koks iš tiesų bus rezultatas – pamatysime, kai abu prezidentai susitiks.

Kaip ir daugeliu kitų atvejų, siūlau daugiau dėmesio kreipti ne į tai, ką Donaldas Trumpas sako, o tai, ką jis padaro.

– O Lietuvos politikai supranta, koks prezidentas yra Donaldas Trumpas ir kaip reikia kalbėtis su jo administracija?

– Turbūt nei vienas politikas Lietuvoje, o gal ir visoje Europoje, netikėjo, kad Donaldas Trumpas laimės rinkimus. Kitą rytą po rinkimų sulaukiau ne vieno skambučio iš Lietuvos su prašymais paaiškinti, kas gi atsitiko ir ko dabar tikėtis? Ir tada ir dabar sakau: nesirūpinkite, viskas bus gerai.

JAV žiniasklaidoje šiuo metu susiklostė nemaloni situacija, kokios man neteko regėti per visą gyvenimą – žiniasklaida maksimaliai poliarizavosi. Vienoje pusėje yra CNN, CNBC ir dauguma kitų kanalų, o kitoje – „Fox News“.

Viešėdamas Lietuvoje ir bendraudamas su aukštais pareigūnais, dažnai iš jų girdėdavau tą patį, ką girdėčiau iš CNN ir kitų kairiosios pakraipos žiniasklaidos priemonių. Susidarė įspūdis, kad dauguma Lietuvos politikų semiasi informaciją būtent iš pastarųjų JAV žiniasklaidos priemonių. Tai šiek tiek nustebino, nes pavyzdžiui JAV tas pats CNN visai nėra labai populiarus kanalas, o pirmauja „Fox News“, kurio Lietuvoje beveik neįmanoma pamatyti.

Donaldas Trumpas tikrai yra netradicinis politikas. Jis yra patyręs derybininkas ir nors anaiptol ne visi pritaria jo pasisakymams ir veiksmams, galiu pasakyti vieną dalyką: jis daro tai, apie ką kalbėjo per rinkimus, o šitaip, deja, elgiasi ne visi politikai.

Nesiūlau tikėti vienu kažkuriuo informacijos šaltiniu, bet deja tenka konstatuoti, kad dauguma lietuvių informaciją gauna tik iš vienos stovyklos šaltinių ir visai nežino, ką pranešinėja jų oponentai. Linkėčiau, kad ne tik politikai, bet ir visa Lietuvos visuomenė turėtų galimybę gauti įvairesnės informacijos iš JAV. Kai nuomonė apie JAV prezidentą ir tai, kas vyksta šalyje formuojama tik vienos pusės šaltinių, sunku susidaryti objektyvią nuomonę ir pasiduodama didžiosios dalies JAV žiniasklaidos įtakai. O faktas yra tas, kad didžioji dalis JAV žurnalistikos iš tiesų yra kairiųjų pažiūrų.

Jei aš pats semčiausi informacijos tik iš šių šaltinių, neabejoju, kad ir man Donaldas Trumpas atrodytų, kaip kažkoks siaubūnas. Todėl stengiuosi visada gauti kuo įvairesnių žinių.

– Pastarojo vizito metu buvote susitikęs su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, kurio antialkoholinė politika Lietuvoje susilaukia nemažai kritikos ir pašaipų. Kaip jūs vertinate šią politiką?

– Ir anksčiau atkreipiau dėmesį į Lietuvos problemą, susijusią su alkoholio vartojimu. Tiesą sakant, ši problema egzistuoja ne tik Lietuvoje, bet ir lietuvių tarpe išeivijoje. Kai buvau Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos Seime pirmininku, pasirodė duomenys apie tai, kad Lietuva užima, skirtingais vertinimais, 3 arba 1 vietą pasaulyje pagal alkoholio vartojimą. Tauta tikrai nenori turėti tokį aukso arba bronzos medalį.

Tuo pat metu užsimezgė ir mano pažintis su Aurelijumi Veryga. Paprašiau savo padėjėjos surasti Lietuvoje gydytoją, kuris būtų dirbęs su alkoholizmo problema. Bene prieš 3 metus parengėme rezoliuciją, skatinančią imtis antialkoholinių ribojimų. Vėliau ministras ir Seimas pridėjo tam tikrų detalių.

Bet kuriuo atveju, kažką reikėjo daryti. Kai kalbėjausi su ministru šio vizito į Lietuvą metu, klausiau jo, ar yra teigiamų pokyčių. Jis mane patikino, kad taip – priemonės atneša teigiamų rezultatų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą